Program


Aktuális előadások"Budapesten a Szélkirály!
Értesülésünk szerint tegnap este teljes titokban Magyarországra érkezett Francesco Ventoso, a Meteorológiai Világszervezet, a World Meteorological Organization végrehajtó tanácsának egyik prominens tagja, a világ egyik leghíresebb szél- és zivatarkutatója.

A svájci székhelyű, csaknem kétszáz országot tömörítő szervezet gyakorlatilag a kezdetektől fogva élénk figyelemmel kíséri a Kárpát-medencében zajló időjárási anomáliát. A szervezet többszöri puhatolózása, majd kifejezett kérése ellenére sem kapott meghívást Budapesttől, annak ellenére, hogy az immár egész világot egyre nagyobb mértékben aggasztó szélcsend kiindulópontja és epicentruma tudvalevőleg a magyar főváros." 

Hat ember élete gabalyodik össze a tomboló viharban egy margitszigeti eperfa alatt. Hat magányos emberé, akinek története van, és dolga egymással - bár kérdés, hogy kinek, kivel, micsoda. Mintha csak azért sodorta volna őket egymás útjába a szél meg a véletlen, hogy mindezt kiderítsék.

A minden oldalról heves és felkavaró kiderítő manőverek háttere a jelen különös időjárási anomáliától sújtott Magyarországa, és ahogy haladunk előre a történetben, ahogy a vihart felváltó szélcsend rátelepszik nemcsak a tüdőkre, de a szívekre is, a háttér lassan előtérbe nyomul, hogy átvegye az irányítást az egyéni sorsok felett: "egyfajta ébredés ez mégiscsak, de nem álomból, hanem valóságból egy másik valóságba, a fények rögtön megváltoznak, ahogy eláll az eső, skandináv típusúak, ők ezt nem tudják, ezt Orsolya tudná, ha ott lenne velük, akkora a csend, amekkorát soha nem hallottak még, és nemcsak csend ez, üresség is, totális elmúlás, visszavonhatatlan élettelenség, halálos semmi, tébolyító süketség..."

A Portugál világsikerű szerzőjének második regénye utópia a jelenből, minden aktualitáson túlmutató, igazi téttel.

Az Eötvös József Gimnáziumban érettségizett. 1986-tól az ELTE ÁITFK magyar-történelem szakos hallgatója volt, ahol 1990-ben diplomázott. 1998-ban mutatta be a budapesti Katona József Színház Portugál című munkáját, amelyet azóta is nagy sikerrel játszanak. A darabot tizenhat teátrum mutatta be a magyar nyelvterületen. A bemutató után egy évvel elkészült a filmváltozat is, többségében az ősbemutató alkotóival. A Katona József Színház produkcióját 2014-ben DVD-is kiadták. Számos darabja került színpadra külföldön, például Angliában, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, Romániában. Összes eddigi színházi bemutatóinak száma száz fölött van.

A beszélgetést vezeti: Lévai Balázs

Közreműködik: Jordán Tamás

Időpont: 2014. október 4.  17 óra

Ajánló


Gogol: Egy őrült naplója Az Orlai Produkciós Iroda vendégjátéka (Egy felvonásban - 90…

Czukor Balázs-Surányi Nóra: Home Bank Bemutató: 2018. január 26. péntek

Mohácsi István-Mohácsi János: A falu rossza - Tóth Ede után és helyett írták…